Form-shooting helpt om beter van afstand te schieten. Dat is iets dat je goed zelf of met zijn tweeën kunt oefenen op een basket - bijvoorbeeld in de zomer!

Er zijn verschillende manieren om te schieten. Het volgende rijtje helpt vooral voor een goed basisschot. Dat is een schot om van grotere afstand goed te schieten. Dat is dus een set-shot (geen jumpshot), en dat is dus een push-shot (geen pull-shot). Voor die andere schoten zijn variaties hierop nodig, en die kan je zelf wel bedenken als je dit basisschot begrijpt.

Dit zijn de stappen waar je dan op kunt letten. Dit zijn de stappen voor een rechts handige. Linkshandigen moeten dus links en rechts omdraaien. Verdieping: oefen dit ook eens met je verkeerde hand. Dat kan een uitkomst zijn als je onder druk staat bij schoten van wat dichterbij.

Bij een aantal stappen staat ook een verdiepende tip om het "echter", en dus moeilijker te maken.

1. Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Met je rechtervoet gericht op de basket. De linkervoet mag iets naar buiten wijzen. Let er op dat je na het oppakken of ontvangen van de bal, niet nog een stap zet. Dat kan immers een loop-overtreding worden, het kost je onnodige tijd, en het kan de gewenste houding verstoren. Verdieping: begin vanuit lopen of zelfs rennen. Eventueel met een jump-stop.

2. Je zakt door je knieen. Verdieping: voordat je de bal in je handen hebt (zie ook verdieping bij volgende stap), al door je knieën zakken. Maar let op: niet te vroeg door je knieën zakken, want dan ben je je knieën onnodig aan het vermoeien. Timing is dus belangrijk.

3. Je ontvangt de bal. Verdieping: je hebt de bal nog niet in je handen. Je gooit hem voor jezelf op, of je ontvangt hem bij deze stap van een ander.

4. Breng je lichaam onder de bal en begin met afzetten. Oftewel houdt je armen kort, en steek je armen niet ver vooruit. Dit helpt ervoor zorgen dat de kracht die je met je benen maakt, ook echt naar de bal wordt overgebracht. Dit helpt ook om te voorkomen dat je wordt geblokt. Verdieping: zorg dat je aan het einde van je beweging ook je hele voet en je tenen hebt gebruikt om af te zetten. Voor een jumpshot gebruik je vooral nog meer kracht in deze stap. Voor een pull-shot doe je deze stap ook, maar breng je de bal eerst ook nog achter je hoofd.

5. Breng je rechter elleboog naar binnen, naar hetzelfde vlak als de basket, en je hand met de bal. Verdieping: als je hier moeite mee hebt, oefen dan eerst met maar één hand. De andere hand laat je dan los hangen.

6. Leun wat naar voren, in je schot. Zodat de kracht die je met je benen maakt, ook echt naar de voorwaartse beweging van de bal wordt overgebracht. Bij een echt schot is het niet erg als je na je schot een stapje naar voren doet. Maar vertrouw hier niet te veel op, want bij een schijnbeweging loop je dan natuurlijk het risico van een loopovertreding.

7. Zorg dat je hele vingers de bal raken. Dus niet alleen je vingertippen. En ook het deel van je handpalm dat het dichtst bij je vingers is. En houdt het deel van je handpalm dat het dichtst bij je pols is juist los van de bal. Het deel van je handpalm heeft als functie om extra veel kracht op de bal over te brengen - meer dan met alleen je vingers. Verdieping: Backspin van de bal kan helpen om de bal van het bord meer naar beneden te laten vallen in het net. Als je van dichterbij schiet, dan kan je kiezen voor meer back-spin, en dan moet je je handpalm minder gebruiken. Dan laat je de bal meer van je vingers af rollen - dus met backspin. Maar dat gaat ten koste van afstand.

8. Buig de pols van je hand met de bal naar achteren, zodat je ook die spier kunt gebruiken om de bal te schieten. Verdieping: let er op dat je die spier ook echt gebruikt, door je schot na te wijzen en een flap te maken met je hand.

Het gaat bij het oefenen van je schottechniek om precies de goede dingen doen, en om objectief, dus eerlijk, naar je uitvoering te kijken. Het helpt daarbij goed om een ander te vragen naar je te kijken om je te vertellen of je alle punten goed uitvoert.

Deze stappen staan hier netjes na elkaar opgesomd, maar natuurlijk moeten ze snel na elkaar, of zelfs tegelijk worden uitgevoerd. Dat kost best veel oefening en tijd. Je ziet dan ook dat ook volwassen en geoefende spelers dit blijven doen. Hierdoor worden - en blijven - het automatismen, en alles dat automatisch al goed gaat, daar hoeven je verder geen aandacht aan te besteden: dat helpt dus om lekker ontspannen te schieten.

Bij een aantal stappen staan verdiepende tips. Uiteindelijk is het naast precisie, ook belangrijk om je schot sneller te kunnen uitvoeren. Dat kan natuurlijk door de stappen in kortere tijd uit te voeren - dus sneller, maar dat gaat ten koste van hoe precies je ze kan doen. Beter is om in het begin te focussen op alles wat je al kan doen vóórdat je de bal hebt ontvangen: goed vrij staan, beslissen dat je gaat schieten, je voeten goed zetten richting de basket, door je knieen zakken en je handen klaar hebben om de bal te vangen.

Tenslotte is het naast techniek, natuurlijk ook belangrijk dat je kracht en conditie op orde zijn. Voor schieten zijn vooral push-ups en lunges (naar achter stappen!) nuttig.

Zoek zelf ook eens op internet of je daar nog meer goede informatie vindt - en deel het gerust met je teamgenoten!